Zapraszamy na spotkanie autorskie z Jasiem Kapelą z Krytyki Politycznej. Moderatorem będzie Przemysław Staciwa: TV Toya.
Jaś Kapela zatrudnił się na czarno przy łapaniu drobiu w kurniku oraz na etacie na zawieszaniu w ubojni, by u źródeł zobaczyć w jakich warunkach żyją hodowlane kury, i jak są później przetwarzane na mięso. Udał się do miasta w środkowej Polsce, gdzie znajduje się największy w Europie Środkowo-Wschodniej zakład uboju świń, by z lokalnymi dziennikarzami i aktywistami dowiedzieć się, jak przemysłowa produkcja zwierząt wpływa na życie codzienne mieszkańców. Wreszcie wyruszył śladem aktywistów do Puszczy Białowieskiej, by dowiedzieć się jak ważne jest zaangażowanie w walce o lepszą przyszłość i dlaczego warto blokować harvestery.
„Polskie mięso” to nie tylko mocny reportaż o zwierzętach, jedzeniu mięsa, weganizmie, ale także poruszająca historia jedzenia – tego jak jedzono, co się je i co będziemy jeść już za kilka lat. Autor w pasjonujący sposób przytacza literaturę, rozmowy z ekspertami, ale i historię znajomych, by nakreślić możliwie jak najszerszy obraz „polskiego mięsa”.
O AUTORZE
Jaś Kapela – poeta, pisarz i felietonista, członek zespołu Krytyki Politycznej, weganin i ekolog. Ostatnio wydał powieść Dobry troll (2015) oraz tomik poetycki Modlitwy dla opornych (2017).
_wstęp wolny
wydarzenie na fb:
https://www.facebook.com/events/822016474815187/